Je mag niet egoïstisch zijn! - 3 simpele tips om deze regel te breken

In het kraambed gebeurt het al. Zodra je ter wereld komt. En iedereen roept: het is een meisje! Vanaf het moment dat je wordt geboren krijgt je te maken met een stapel regels. Ongeschreven, sociale regels die je hoort op te volgen.

 

Best wel handig, die regels

Dit zogenaamde sociale contact is ooit ontstaan om succesvol als groep samen te leven. We zijn steeds dichter op elkaar gaan wonen. Strakke regels helpen om er geen zooitje van te maken.

Het sociale contract weerhoud je ervan altijd instinctmatig te reageren en daardoor dingen te doen die niet zo handig zijn in een samenleving.

Het voorkomt dat je die eikel van een baas aan zijn das over de vergadertafel trekt. Wel zo fijn als je je baan wil houden. En het weerhoud je ervan de nieuwe partner van je ex te overrijden. Handig als je niet in de bak wil belanden. Ook zorgt het ervoor dat je de bejaarde buurvrouw helpt oversteken, terwijl je eigenlijk super veel haast hebt. Fijn voor haar, maar ook een fijne regel wanneer jij haar leeftijd hebt bereikt.

Zo zie je maar… de meeste regels in dit contract zijn bijzonder nuttig.

Maar er zijn er ook een heleboel die je niet blindelings hoeft te volgen. Even terug naar dat kraambed om uit te leggen hoe dat zit.

 

Het is een meisje!

Nou, gefeliciteerd. Vanaf nu gelden er strikte regels voor jou. Regels die niet opgaan voor de mannetjes-baby’s onder ons.

In onze maatschappij gelden er strengere regels voor vrouwen dan voor mannen. En sommigen kunnen jezelf meer pijn doen, dan dat ze anderen helpen.

Hier eentje die dat zeker doet:

 

❌Je mag niet egoïstisch zijn❌

Egoïsme heeft een slechte naam. Het is een vies woord. Iets waar je als vrouw absoluut niet van beschuldigd wil worden.

Dus je gaat je het tegenovergestelde gedragen. Onzelfzuchtig. De ander staat centraal. Je richt je op het welzijn van iedereen om je heen en schuift met alle liefde jouw eigen belangen aan de kant om de ander van dienst te zijn.

En daar gaat ‘ie mis…

Begrijp me niet verkeerd. Altruïsme is een hele mooie kwaliteit. Maar zoals bij iedere kwaliteit: het kan ook een flinke valkuil zijn.

In het geval van altruïsme: een onzichtbare valkuil waar niemand je voor waarschuwt. Want je doet precies wat er van jou als vrouw wordt verwacht. Je krijgt er zelfs complimenten voor. Terwijl jij jezelf langzaam leeg trekt, word je geprezen om jou zorgzaamheid. Je bent altijd zo attent en staat voor iedereen klaar. Wat geweldig.

 

Maar wie zorgt er voor jou?

Sta daar even bij stil… Wie zorgt er voor jou?

Ben jij omringt met mede-altruïsten die jouw belang boven die van hen plaatsen? Met mensen die jouw welzijn als prioriteit zien en er alles aan doen om jou te ontlasten?

Als dat zo is: fijn! Maar de kans is groot dat je in jouw dagelijks leven toch regelmatig in aanraking komt met mensen die liever gebruik van jouw goedheid maken, dan dat ze bereid zijn voor jou te zorgen.

En dat lieve vrouw, dat is het moment om een gezonde dosis egoïsme in te zetten ❣️


Gezond egoïsme: 3 tips voor direct resultaat

Gezond egoïsme gaat over het zorgen voor jezelf in een wereld die constant om jouw aandacht vraagt.

Met deze simpele tips blijf je uit de altruïsme-valkuil:

  1. Zeg nooit direct ‘ja’.
    Weeg ieder verzoek zorgvuldig af. Is dit voor jou? Of hoort het bij een ander. En als je het gaat doen: moet het dan nu of kan het op een ander moment wanneer het jou uitkomt? Ga bewust om met jouw tijd en energie. Wat net als bij geld: je kunt het maar één keer uitgeven.
  2. Plan tijd voor jezelf in je agenda.
    Maak tijd voor jezelf door het simpelweg in te plannen. Pak een dikke stift, grote sticker, of wat dan ook, en blok tijd in je agenda voor jezelf om te doen (of niet te doen) waar jij op dat moment zin in hebt.
  3. Sta eens stil bij welke mensen jij je goed voelt.
    Bij wie kun je echt jezelf zijn? Wie geeft jou een positief gevoel? Misschien is het een goede vriendin of verre kennis. Maakt niet uit. Breng jouw kostbare tijd wat vaker door met de mensen die jou een goed gevoel geven.


Elke dag opnieuw heb jij de kans om te kiezen. Laat jij je leiden door wat je zou moeten doen of kies je vanuit zorgzaamheid wat vaker voor jezelf?

 

 

 

Bedrijfsgegevens

KvK: 66829062
btw-id: NL001580988B14